Διαχείριση οικιακών φαρμάκων:
Ευκαιρίες προς αξιοποίηση

Παρουσίαση της πρώτης πανελλαδικής έρευνας για την χρήση
και δωρεά των περισσευούμενων οικιακών φαρμάκων.

8.11.17

17:00 - 20:15

Πανεπιστημίου 30

(αίθουσα Αργυριάδη)

Η Ημερίδα

Η διαχείριση των ληγμένων φαρμάκων και η δωρεά των μη ληγμένων έχει απασχολήσει τις αρμόδιες αρχές του φαρμάκου αλλά και γενικότερα την κοινωνία. Η πρόσβαση σε αναγκαία φάρμακα δεν είναι δεδομένη για όλους και έχει φέρει στην επιφάνεια σοβαρά κοινωνικά προβλήματα. Στόχος της ημερίδας είναι η συζήτηση για την συνειδητή δωρεά φαρμάκων σε κοινωφελείς φορείς (κοινωνικά φαρμακεία, γηροκομεία και ΜΚΟ) που παρέχουν δωρεάν φαρμακευτική στήριξη σε ανθρώπους που την έχουν ανάγκη, για τις ενδεδειγμένες πρακτικές διαχείρισης ληγμένων φαρμάκων καθώς και για τον τρόπο οργάνωσης και λειτουργίας των κοινωφελών φορέων αυτών.

Η ημερίδα "Διαχείριση οικιακών φαρμάκων: Ευκαιρίες προς αξιοποίηση" απευθύνεται σε μέλη της φαρμακευτικής και ιατρικής κοινότητας, σε μη κερδοσκοπικές οργανώσεις που υποστηρίζουν φαρμακευτικές υπηρεσίες, στην ερευνητική και ακαδημαϊκή κοινότητα αλλά και σε πολίτες με ενδιαφέρον στην πορεία του φαρμάκου στην κοινωνία.

Hurry up!

weeks

days

hours

minutes

seconds

Διοργάνωση

Το GIVMED σε συνεργασία με τους Φαρμακοποιούς του Κόσμου , εντόπισε ένα αχαρτογράφητο τοπίο σχετικά με την διαχείριση των φαρμάκων από το ευρύ κοινό. Με την πανελλαδική έρευνα που διεξήχθη 6-11/6/2017 από την εταιρεία PULSE RC και με την υποστήριξη σημαντικών οργανισμών από τον φαρμακευτικό χώρο, βάζει τις βάσεις για την αλλαγή των κακώς κειμένων σχετικά με τη διαχείριση περισσευούμενων φαρμάκων. Για την ολοκληρωμένη προσέγγιση του προβλήματος, το GIVMED με την επιστημονική υποστήριξη του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών «Διεθνής Ιατρική-Διαχείριση Κρίσεων Υγείας» της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών υλοποίησε ποιοτική έρευνα σε σειρά κοινωφελών φορέων που διαχειρίζονται δωρεές φαρμάκων για τον τρόπο οργάνωσης, λειτουργίας καθώς και τις επιμέρους ανάγκες τους.

Το GIVMED, είναι μη κερδοσκοπικός οργανισμός με στόχο τη δικτύωση των περισσευούμενων φαρμάκων...


εμφάνιση περισσότερων

Το GIVMED, είναι μη κερδοσκοπικός οργανισμός με στόχο τη δικτύωση των περισσευούμενων φαρμάκων προς όφελος κοινωνικά ευπαθών ομάδων. Μέσω της mobile εφαρμογής "GIVMED" κάνει τη δωρεά φαρμάκων εύκολη, γρήγορη και αξιόπιστη διαδικασία για οποιονδήποτε θέλει να υποστηρίξει τους χιλιάδες συνανθρώπους μας που δεν έχουν πρόσβαση στα φάρμακα που χρειάζονται. Μέσω αυτής της πρωτοβουλίας το GIVMED εγκαινιάζει μια σειρά ενεργειών για την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του ευρέως κοινού σε θέματα που αφορούν τη διαχείριση των οικιακών φαρμάκων και συγκεκριμένα τη δωρεά φαρμάκων.


εμφάνιση λιγότερων

Η Μη Κυβερνητική Οργάνωση "Φαρμακοποιοί του Κόσμου" ιδρύθηκε το 1997 από εθελοντές φαρμακοποιούς....


εμφάνιση περισσότερων

Η Μη Κυβερνητική Οργάνωση "Φαρμακοποιοί του Κόσμου" ιδρύθηκε το 1997 από εθελοντές φαρμακοποιούς. Βασικοί στόχοι της Οργάνωσης είναι η συλλογή, η αγορά, ο έλεγχος και η συσκευασία ιατροφαρμακευτικού υλικού με σκοπό να προωθηθεί σε ιδρύματα, φορείς και υγειονομικές δομές που τα έχουν ανάγκη, εντός και εκτός Ελλάδας. Καταγράφει τις υγειονομικές ανάγκες και τα κοινωνικά προβλήματα των πληθυσμών. Εξασφαλίζει την εκπαίδευση εθελοντών. Διοργανώνει και συμμετέχει σε ενέργειες ενημέρωσης υγειονομικών θεμάτων. Για την επίτευξη των ανθρωπιστικών στόχων συνεργάζεται με πλήθος ΜΚΟ και Φορείς. Έχει πραγματοποιήσει πάνω από 86 αποστολές σε 36 χώρες.


εμφάνιση λιγότερων

Ομιλητές

Ο σχολιασμός και η συζήτηση των αποτελεσμάτων της έρευνας θα πραγματοποιηθεί από έγκριτους εκπροσώπους του φαρμακευτικού, ιατρικού χώρου και της κοινωνίας των πολιτών. Στόχος είναι η ανάδειξη ουσιαστικών ζητημάτων που προκύπτουν από την έρευνα και η συζήτηση αποτελεσματικών λύσεων και αιτημάτων προς τις αρμόδιες αρχές και τις εταιρείες φαρμάκου.

Πατήστε στη φωτογραφία για να δείτε το σύντομο βιογραφικό των ομιλητών:

Βασίλης Βενιζέλος

Δημοσιογράφος - συντονιστής panel

Δημήτρης Πανταζής

Φαρμακοποιός, Διευθύνων σύμβουλος ΙΦΕΤ

Μίλτος Αγιούμπ

Αντιπρόεδρος ΔΣ ΠΡΟΣΥΦΑΠΕ

Λευτέρης Μαρίνος

Εκπρόσωπος ΟΣΦΕ

Δημήτριος Ρέκκας

Αναπληρωτής Καθηγητής Φαρμακευτικής Τεχνολογίας

Σοφία Νέτα

Δημοσιογράφος - συντονίστρια panel

Λευτέρης Θηραίος

Γενικός Ιατρός, Γραμματέας Ιατρικής Εταιρείας Αθηνών, Δ/ντής ΕΣΥ-Κέντρο Υγείας Βάρης.

Ζέφη Βοστιτσάνου

Διευθύντρια Επιστημονικών και Κυβερνητικών υποθέσεων (ΣΦΕΕ)

Κώστας Πάνος

Πρόεδρος ομίλου ΠΕΙΦΑΣΥΝ

Πολυξένη Παπαλέξη

Υπεύθυνη φαρμακοποιών ΜΚΙΕ

Κάρολος Πούχνερ

Ειδικός παθολόγος και διδάκτωρας του πανεπιστημίου του Freiburg

Εβίκα Καραμαγκιώλη

Υποδιευθύντρια ΠΜΣ «Διεθνής Ιατρική – Διαχείριση Κρίσεων Υγείας» - συντονίστρια ημερίδας

Πρόγραμμα

ΏΡΑ ΘΕΜΑ - ΟΜΙΛΗΤΗΣ
17:00 - 17:30 Προσέλευση – εγγραφές
17:30 - 17:40

Παρουσίαση φορέων διοργάνωσης και θεματικών προς συζήτηση.

Ηλίας Καρλής, Σπύρος Σερεμίδης
17.40 - 17.50

Παρουσίαση αποτελεσμάτων ποιοτικής έρευνας σε κοινωφελείς φορείς που διαχειρίζονται δωρεές φαρμάκων.

Εβίκα Καραμαγκιώλη
17.50 - 18.15

Παρουσίαση πανελλαδικής έρευνας σχετικά με την διαχείριση των περισσευούμενων φαρμάκων από το ευρύ κοινό.

Γιώργος Αράπογλου, Θωμάς Μπαμπάλης, Θανάσης Βράτιμος
18.15 - 19.00

Ανοικτή συζήτηση σχετικά με τον τρόπο διαχείρισης των ληγμένων φαρμάκων.

Συντονιστής: Β. Βενιζέλος

Σχολιαστές: Δ.Πανταζής, Μ.Αγιούμπ, Λ.Μαρίνος, Δ. Ρέκκας

19.00 - 19.15 Coffee break
19.15 - 20.00

Ανοικτή συζήτηση σχετικά με τις δωρεές φαρμάκων.

Συντονίστρια: Σ.Νέτα

Σχολιαστές: Λ.Θηραίος, Ζ.Βοστιτσάνου, Κ.Πάνος, Π. Παπαλέξη, Κ. Πούχνερ

20.00 - 20:15

Ολοκλήρωση εκδήλωσης και σύντομη ανακεφαλαίωση γενικών συμπερασμάτων.

Θωμάς Μπαμπάλης, Θανάσης Βράτιμος

Μείνετε συντονισμένοι!

Συμπληρώστε το email σας για να σας στείλουμε εξελίξεις σχετικά με τους ομιλητές και τα αποτελέσματα της έρευνας

Χρηματοδότες

Για την υλοποίηση της έρευνας, το GIVMED σε συνεργασία με τους Φαρμακοποιούς του Κόσμου, προσέγγισε αρμόδιους φορείς από το χώρο του φαρμάκου, με στόχο να υποστηρίξουν την διεξαγωγή της. Οι ακόλουθοι φορείς και εταιρείες, από την πρώτη στιγμή, κατανόησαν την ανάγκη υλοποίησης μιας τέτοιας έρευνας, που φέρνει νέα δεδομένα στην ελληνική πραγματικότητα και υποστήριξαν την χρηματοδότηση, σχεδιασμό και παρουσίασή της στο ευρύ κοινό.

Επιστημονική υποστήριξη

To Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα «Διεθνής Ιατρική – Διαχείριση Κρίσεων Υγείας» της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστήμιου Αθηνών, με επιστημονικό διευθυντή τον Καθηγητή Χειρουργικής κο Εμμανουήλ Πικουλή απευθύνεται σε ιατρούς, υγειονομικούς και κοινωνικούς επιστήμονες. Έχει αντικείμενο τη θεωρητική κατάρτιση αλλά και απόκτηση δεξιοτήτων σε θέματα διαχείρισης μαζικών καταστροφών και κρίσεων υγείας, επείγουσας ιατρικής, ιατρικής ευπαθών ομάδων, οικονομικών της υγείας, επικοινωνίας της υγείας, συμμετοχικών πολιτικών στην δημόσια υγεία. Οι απόφοιτοι του προγράμματος δραστηριοποιούνται επαγγελματικά σε διεθνείς και εγχώριους φορείς δημόσιας υγείας, σε δημόσιους κοινωνικούς φορείς και σε ανθρωπιστικές οργανώσεις.

Χορηγοί Επικοινωνίας